Værd at vide

Hvorfor er der forskellige karat, hvad betyder det, og hvad er forskellen på rød- og hvidguld? Læs med og bliv klogere på dit guldsmykke. Ikke alt som glimter, er det bare guld. Sådan lyder et gammelt ordsprog, men når du gæster din lokale guldsmed, kan du være sikker på, at det som ligner guld, faktisk også er det

Ud over 24 karat arbejder man i Danmark primært med tre betingelser:

  • 18 karat (750 promille)
  • 14 karat (585 promille)
  • 8 karat (333 promille)

Herhjemme bliver de fleste smykker udført i 14 karat guld og i sjældnere tilfælde 18 karat, mens en række industrielt fremstillede smykker også fås og laves i 8 karat. Desuden skal smykke her i landet altid være stemplet med ansvarlighedstemplet samt en angivelse af, hvor meget ædelmetal der er i smykket.

Til gengæld er guld i sin reneste form særdeles formbart og er det mest smidige materiale, der kendes. Faktisk kan et enkelt gram guld hamres ud til én kvadratmeter bladguld, som kan gøres så tynd, at det bliver gennemsigtig.​

Fordi det rene guld er så blødt, legerer man guldet med andre metaller fx sølv, kobber og palladium for at gøre metallet mere holdbart, så det kan bruges til at fremstille smykker af.

  • 18 karat guld stemples 750, fordi 750/1000 af legeringen er rent guld.
  • 14 karat guld stemples 585, fordi 585/1000 af legeringen er rent guld.
  • 8 karat guld stemples 333, fordi 333/1000 af legeringen er rent guld.

Nogle lande bruger desuden 9,10,19,20 og 22 karat, men i Danmark er de tre ovenstående de absolut mest anvendte. Dog kan alle angivelser findes i Danmark, da man må stemple frit mellem 333 og 999.

Finguld

Til gengæld fås guldet i forskellige renhed, som angives karat. Det reneste guld kaldes finguld og betegnes 24 karat. Det er det mest dyrebare, men det er ikke optimalt til smykker, fordi finguld er meget blødt. Derfor vil et smykke af finguld nemt blive udsat for buler og skrammer.

Fakta

Guld er et ædelmetal, der ikke bliver angrebet af atmosfærens ilt eller andre stoffer i atmosfæren, men holder sig blankt. Man kan teste om et metal er guld, ved at udsætte det for saltpetersyre, som angriber andre metaller, men ikke guld.

Havvand indeholder guld, men i så små mængder, at det ikke kan betale sig at udvinde. Et ton havvand indeholder mellem 0,1 og 0,2 milligram.​