VÆRD AT VIDE
Hvorfor er der forskellige karat? Hvad betyder det? Og hvad er forskellen på rød- og hvidguld? Læs med og bliv klogere på dit guldsmykke!
"Ikke alt som glimter, er det bare guld" - Sådan lyder et gammelt ordsprog, men når du gæster din lokale guldsmed, kan du være sikker på, at det, som ligner guld, rent faktisk også er det.
Udover 24 karat, arbejder man i Danmark primært med tre betingelser:
- 18 karat (750 promille)
- 14 karat (585 promille)
- 8 karat (333 promille)
Herhjemme bliver de fleste smykker udført i 14 karat guld, og i sjældnere tilfælde 18 karat, mens en række industrielt fremstillede smykker også fås og laves i 8 karat. Desuden skal smykke her i landet altid være stemplet med ansvarlighedstemplet samt have en angivelse af, hvor meget ædelmetal der er i smykket.
Til gengæld er guld i sin reneste form særdeles formbart og er det mest smidige kendte materiale. Faktisk kan et enkelt gram guld hamres ud til én kvadratmeter bladguld, som kan gøres så tynd, at det bliver gennemsigtigt.
Fordi rent guld er så blødt, legerer man det med andre metaller, f.eks. sølv, kobber og palladium, for at gøre det mere holdbart, så det kan bruges til at fremstille smykker.
- 18 karat guld stemples 750, fordi 750/1000 af legeringen er rent guld.
- 14 karat guld stemples 585, fordi 585/1000 af legeringen er rent guld.
- 8 karat guld stemples 333, fordi 333/1000 af legeringen er rent guld.
Nogle lande bruger desuden 9, 10, 19, 20 og 22 karat, men i Danmark er de tre ovenstående de absolut mest anvendte. Dog kan alle angivelser findes i Danmark, da man må stemple frit mellem 333 og 999.
Finguld
Guld fås i forskellige grader af renhed, som angives i karat. Det reneste guld kaldes finguld og betegnes som 24 karat. Det er det mest værdifulde, men ikke mest optimale til smykker, fordi finguld er meget blødt. Derfor vil et smykke af finguld nemt få buler og skrammer.
Fakta
Guld er et ædelmetal, der ikke bliver angrebet af atmosfærens ilt eller af andre stoffer i luften, men som holder sig blankt. Man kan teste, om et metal er guld, ved at udsætte det for salpetersyre, som angriber andre metaller, men ikke guld.
Havvand indeholder også guld, men i så små mængder, at det ikke kan betale sig at udvinde det. Et ton havvand indeholder mellem 0,1 og 0,2 milligram.